Index  
   
 
   
 
 
 
 
 

Piramis étkészlet

A HABÁN, mint ismerői mondják, a kerámiák királynője.

Sokan ismerik és szeretik, sőt rajonganak érte, mégis nagyon kevesen. Az elmúlt két évben sokat dolgoztunk azon, hogy a Habán művészetet kedvelők táborát tovább növeljük, minél szélesebb körben megismertessük. Úgy gondoltuk, hogy a hagyományostól eltérő formájú kerámiákon is megjeleníthetők a Habán motívumok. Olyan formákat kellett kialakítanunk, amelyek felülete alkalmas e motívumrendszer bemutatására.


Habán kúpokEgy új exkluzív termékcsoportot fejlesztettünk ki az un. fedeles étkészletet. Ilyen jellegű teljes étkészlet még nem került a közönség elé. Ennek jellemzője, hogy egy fedél alá van rendezve az egyszemélyes tányérkészlet, melyben megtalálható minden étkezés típushoz tartozó elem. A fedélhez hasonló formában alakítottuk ki a készlet többi tartozékát is. Különböző geometriai formákkal dolgoztunk.

Ez ideig a gúla- és a kúpforma öltött testet. Mindkét formában sorozatokat készítettünk Habán motívumokkal.


Habán piramisok

Az új kerámiák segítségével szeretnénk közel vinni a Habán kultúrát olyan néprétegekhez akik eddig nem találkoztak ezzel a művészettel.

Mivel a gúláról mindjárt a piramisra gondolunk ezt célszerűen úgy terveztük, hogy ebben az étkészletben a sokak által ismert és elfogadott piramis energia is megjeleníthető, hasznosítható legyen. Az e témákkal foglalkozó irodalmak szerint az adott formátumú fedelek alatt és felett bizonyos energia fókuszálódik, melyet lehet közvetlenül és közvetett módon hasznosítani. Történetesen az alá és fölé helyezett ételben, italban is koncentrálódik ez az energia. Ezáltal az un. életerő mintegy fogyaszthatóvá válik.

Energiakoncentrálásra nem csak a piramisforma, hanem más alakzatok is alkalmasak. Legnagyobb hatásfokkal az aranymetszés szabályai szerint tervezett formák működnek.

Ezen étkészleteket is ennek megfelelően terveztük.

Habán művészeti eszközökkel, technológiával készült, de nem hagyományos motívumok bemutatása az új formákon:

Egyiptomi piramisok

Az étkészletek díszítésénél a habán motívumokon kívül más nemzetek és korok kultúrájából is merítettünk. Sorozatot indítottunk, melynek keretén belül elkészült az egyiptomi, indiai kultúra jellemzőit, valamint a tengeri élővilágot és őslényeket bemutató étkészlet is. További formák tervezése és kultúrák bemutatása is folyamatban van.


India piramisokŐslények


Fenti étkészletekkel az ebédlőasztal, a kulináris élvezetek mellett, a különböző kultúrákkal való ismerkedés, közvetlen kapcsolatteremtés színterévé is válik.

Tengeri élővilág kúpok
Képsorozatot készítettünk az iszlám építészet remekeiről, a mecsetekről

Mecsetképek

Alabástrom mecset - Kairó

Malaysia


Abu Dhabi


Dubay

Touba

Asszuán


Szikladom - Jeruzsálem

Hagja Sophia - Kék mecset

Habib Burgiba Pavilon - Tunézia


Tadzs Mahal - India

Malaysia

Touba


Ajmani főkapu

Sármecset - Szahara, Mali

 
 
 
József Marozsán Keramikermeister - E-mail: marozsanj@hotmail.com
Készítette: Gallardo